npdwpb

Windows Phone 8.1: Telefondaki Depolama Alanı

Windows Phone'unuzla yapabileceğiniz pek çok şey için telefonun depolama alanı kullanılır. Yüklediğiniz uygulamalar, çektiğiniz fotoğraflar ve indirdiğiniz Xbox Music parçaları bir miktar yer kaplar. Telefonunuzun depolama alanı dolmaya başladığında yeni şeyler eklemek ve telefon yazılım güncellemelerini yüklemek gibi önemli işlemleri yapmak için yer açmanız gerekir.

Aşağıda hiç boş yer kalmayacak noktaya gelmenizi önlemek için birkaç ipucu verilmiştir. Depolama alanınız zaten tamamen doluysa bu ipuçları istediğiniz şeyler için nasıl alan açabileceğinizi gösterecektir.

Depolama alanınızı denetleme

Her şeyden önce boş alanınızı denetleyin. Boş alan neredeyse tamamen kullanıldığında telefonunuz sizi uyarır, ancak istediğiniz zaman kullanılan alanı kendiniz de denetleyebilirsiniz. Doğrudan telefonunuzdan bakabilir veya başka bir görünüm için son derece kullanışlı olan Windows 8 için Windows Phone uygulamasını kullanabilirsiniz.

Telefonunuzda SD kart varsa hem telefonunuzun dahili depolama alanında hem de SD kartta kalan boş depolama alanını görebilirsiniz.


Bilgisayarınızda Windows 8 yoksa veya Mac kullanıyorsanız boş depolama alanınızı denetlemek için farklı bir eşitleme uygulaması kullanabilirsiniz. Bilgisayarınıza en uygun uygulamayı bulmak için bkz. Eşitleme uygulamalarını alma.

[next]Depolama alanınızı telefonunuzdan denetlemek için


  1. Uygulama Listesi'nde Akıllı Depolama öğesine dokunun.
  2. Telefon veya SD kart çubuğuna dokunun. Kullanılan depolama alanının kategorilere göre dökümünü ve ayrıca kalan boş alan miktarını görebilirsiniz.


  3. Daha fazla ayrıntısını görüntülemek istediğiniz kategoriye dokunun, telefonunuzdaki dosyaların nerede yönetileceğini öğrenin veya geçici dosyaları temizleyin. Windows Phone 8.1 çalıştırıyorsanız Akıllı Depolama alan açmak için uygulamalarınızı SD karta (varsa) taşımak, uygulamaları kaldırmak ve indirilen dosyaları silmek gibi ek işlemler sunar.



Storage Sense kategorileri

Storage Sense'te görüntüleyebileceğiniz kategorilerin listesi ve onları yönetmek için yapabileceğiniz işlemler (kategoriye dokunularak erişilebilir) aşağıda verilmiştir:

  • Uygulamalar+oyunlar  (En büyükten en küçüğe doğru sıralanan yüklü uygulamalar ve oyunlar) Bir uygulamaya dokunun veya Seç  öğesine dokunarak bir veya daha fazla uygulamayı SD karta ya da SD karttan (varsa) taşıyın.
  • Müzik – (Xbox Music veya bilgisayarınızdan müzikler) Yönet öğesine dokunarak Müzik seçeneğine gidin
  • Videolar – (Xbox Video'dan videolar) Yönet öğesine dokunarak Video seçeneğine gidin
  • Pod yayınları – (Pod yayınları uygulamasından indirilen veya bilgisayarınızdan taşınan pod yayınları) Yönet öğesine dokunarak Pod Yayınları seçeneğine gidin.
  • Fotoğraflar – (Telefonunuzun kamerasıyla çekilen veya bilgisayarınızdan taşınan fotoğraf ve videolar) Yönet öğesine dokunarak Fotoğraflar öğesine gidin. Seri Fotoğrafları Sil öğesine dokunarak kaydedilmemiş seri fotoğrafları silin.
  • E-posta+Mesajlaşma – (Ekleriyle birlikte e-postalar ve kısa mesajlar) Hesapları Yönet'e dokunarak e-posta+hesap ayarlarınıza gidin. Mesajları Yönet'e dokunarak Mesajlaşma seçeneğine gidin.
  • Belgeler – (Microsoft Office dosyaları) Yönet öğesine dokunarak Office Hub seçeneğine gidin.
  • İndirilenler – (Internet Explorer ile indirilen dosyalar) Sil öğesine dokunarak silin.
  • Haritalar – (İndirilen haritalar ve harita arama geçmişi) Yönet öğesine dokunarak Harita ayarlarına gidin.
  • Sistem – Telefonunuzu çalıştırmak için gerekli dosyalar.
  • Geçici Dosyalar – Normal kullanım sırasında oluşturulup silinen Internet Explorer geçmişi, tanımlama bilgileri ve geçici depolama alanı gibi dosyalar. Sil öğesine dokunarak kullanılmayan geçici dosyaları silin. Internet Explorer Ayarları'na dokunarak tarayıcı ayarlarına gidin.
  • Diğer – Başka bir kategoriye girmeyen dosyalar ve telefonunuzun tanımadığı dosya türleri. Daha fazla bilgi için bkz. "Diğer" telefon depolama alanı 


SD Kart depolama alanını yalnızca telefonunuzda bir SD kart yuvası varsa ve bir SD kart takılıysa görürsünüz.

[next]Depolama alanınızı Windows Phone uygulamasından denetlemek için


  1. Windows 8 bilgisayarınızda Windows Phone uygulamasını açın. (Windows Phone uygulamasını ilk kez kullanıyorsanız, Başla'yı tıklatın.)
  2. Telefonunuzda bölümünde, telefonunuzda ve SD kartta (varsa) kullanılan ve boş depolama alanı miktarlarını görmek için alttaki çubuğa bakın.
  3. Kullanılan depolama alanının kategorilere göre dökümünü görmek için çubuğu tıklayın.


Buradan depolama alanını nelerin kullandığına yakından bakabilir ve böylece temizlemeye nereden başlayacağınızı görebilirsiniz.

Bazı dosyaları yedekleme veya silme

İşte depolama alanınızı denetlediniz ve telefonunuzun çocuğunuzun oyun videolarıyla dolu olduğunu gördünüz. Elbette bunları silerek bu özel anları kaybetmek istemezsiniz. Bu durumda dosyaları yedeklemek ve önem verdiklerinizi saklayarak diğerlerini silmek için pek çok seçenek mevcuttur.

SD kart kullanımı

Telefonunuzda SD hafıza kartı yuvası varsa, depolama alanı ekleyerek herhangi bir şeyi silme ihtiyacını ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca yeni fotoğraflar, müzik, videolar ve daha birçok dosyayı doğrudan SD karta depolayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bkz. Depolama alanı eklemek için SD kart kullanma.

Telefonunuza bir SD kart taktıysanız ve telefonunuz Windows Phone 8.1 çalıştırıyorsa, oyunları ve uygulamaları Akıllı Depolama'dan SD karta daha kolay bir biçimde taşıyabilirsiniz. Uygulama listesinde Akıllı Depolama > Telefon > Uygulamalar+Oyunlar öğesine gidin ve ardından SD karta taşımak istediğiniz herhangi bir uygulamaya dokunun. Uygulamayı ve verilerini aktarmak için SD'ye Taşı seçeneğine dokunun.

Uygulamalar ve oyunlar ayrıca toplu halde kaldırılabilir veya SD karta taşınabilir. Akıllı Depolama > Telefon > Uygulamalar+Oyunlar altında Seç  öğesine dokunun ve ardından kaldırmak ya da taşımak istediğiniz her uygulamanın yanındaki onay kutusunu işaretleyin.


Bazı uygulama geliştiricileri, uygulamalarının bir SD karta taşınmasını önlemek isteyebilir; bu uygulamalar kaldırmak ya da taşımak için uygulama seçerken seçilebilir olmaz.

Tüm Windows Phone'larda genişletilebilir depolama alanı olmayabilir, bu yüzden dosyaları yedeklemek için en iyi seçenek buluta veya bilgisayarınıza taşımak olabilir.

Dosyaları OneDrive'a kaydetme

Bazı dosyaları doğrudan telefonunuzdan OneDrive'a kaydederek yedekleyebilirsiniz. Ardından sadece telefonunuzdan silerek o alanı boşaltabilirsiniz. Hatta OneDrive uygulamasını indirerek OneDrive'a kaydettiğiniz dosyaları doğrudan telefonunuzdan görüntüleyip düzenleyebilirsiniz.

Fotoğraf ve videoları çektiğiniz anda buluta otomatik olarak kaydedebilir veya istediğiniz zaman Fotoğraflar Hub'ı üzerinden kendiniz karşıya yükleyebilirsiniz. Ayrıca Office Hub'ı üzerinden Office belgelerinizi OneDrive'a kaydetmeniz de mümkündür.

Bilgisayarınızla eşitleme

PC veya Mac kullanıcısı olmanız fark etmez; Windows Phone uygulamasını kullanarak dosyalarınızı bilgisayarınızla eşitleyebilirsiniz. Yedeklemek istediğiniz dosyaları taşıdıktan veya eşitledikten sonra, telefonunuzdan silebilirsiniz.

Verileri silme

Son çare olarak alanı hızlıca boşaltmak için artık kullanmadığınız öğeleri silebilirsiniz. Telefonunuzdan uygulamaları, fotoğrafları, videoları, müzikleri ve pod yayınlarını kolayca silebilirsiniz.

Aşağıda Windows Phone'unuzda biraz daha yer kazanabilmeniz için birkaç ipucu bulabilirsiniz:

  • Kullanmadığınız indirilmiş haritaları silin ve önceki harita aramalarını telefonunuzdan temizleyin. (Akıllı Depolama seçeneğinde Haritalar > Yönet öğesine gidin.)
  • Eski Office belgelerini Office Hub'ından silin. (Akıllı Depolama seçeneğinde Belgeler > Yönet öğesine gidin.)
  • Internet Explorer'daki göz atma geçmişini, geçici dosyaları ve tanımlama bilgilerini silin. (Akıllı Depolama seçeneğinde Geçici Dosyalar > Internet Explorer Ayarları öğesine gidin ve ardından Geçmişi Sil öğesine dokunun.)
  • Internet Explorer'da web sitesi dosya depolama alanını yönetin. (Akıllı Depolama seçeneğinde Geçici Dosyalar > Internet Explorer Ayarları > Gelişmiş Ayarlar > Depolama Alanını yönet öğesine gidin.)
  • Bing Görsel aramaları, Bing Music aramaları ve diğer Bing arama geçmişi dahil arama geçmişinizi silin. (Ayarlar seçeneğinde Uygulamalar'a doğru çekin ve ardından Ara > Geçmişi Sil öğesine dokunun.)
  • Göz atma geçmişi ve tanımlama bilgileri gibi diğer geçici dosyaları telefonunuzdan silin. Akıllı Depolama seçeneğinde Geçici Dosyalar'a gidin ve ardından Sil öğesine dokunun.)

Yazının hazırlanmasında (Başta windowsphone.com olmak üzere) büyük oranda Microsoft kaynaklarından yararlanılmıştır

Okumaya devam...

Hepsi 5662438433722242974

Yorumlar

Arşiv

Twitter

Facebook

item