npdwpb

Windows Phone 8.1: Depolama Alanındaki "Diğer" Kategorisi Nedir?

Windows Phone 8 kullanıcılarının em çok şikayet ettiği şeylerden biri de depolama alanındaki "Diğer" isimli alanın çok fazla yer kaplaması ve telefonun kullanılabilir depolama alanını oldukça azaltmasıydı. Windows Phone 8.1 ile birlikte eskiden  Akıllı Depolama'nın "diğer" kategorisine alınan birçok dosya artık kendine ait adları olan klasörlere konulmakta bu da depolama alanı yönetimini kolaylaştırmakta. Bu yazıda bu durum ile ilgili bilgileri bulabileceksiniz...

Telefonumun depolama alanındaki "diğer" kategorisi nedir?

Akıllı Depolama seçeneğindeki "diğer" kategorisi gizemli görünebilir, ancak kolaylıkla kategoriye ayrılamayan dosyalar için kapsamlı bir etikettir. Telefonunuzda bilinen depolama kategorilerine ait olmayan "başka her şeyi" ("diğer" şeyler) içerir. "Diğer" kategorisindeki dosyalar genellikle telefondaki uygulamalar ve hizmetler tarafından oluşturulur ve kullanıcı tarafından silinemez. "Diğer" dosyalar, telefon kişilerinizin veritabanını ve sosyal ağ haber akışlarından en son haberleri geçici olarak depolayan dosyaları içerir. Hesaplamak için kullanılan temel formül şöyledir:

toplam depolama kapasitesi – depolama kategorilerinin boyutu – boş depolama alanı = "diğer"


"Diğer" depolama alanında tam olarak ne vardır?

"Diğer" kategorisi çeşitli dosya türlerini içerir:

  • Diğer kategorilere girmeyen, sizin yönetebileceğiniz dosyalar (Yalnızca Windows Phone 8). Bunlar e-posta ve mesajlar (ve ekler), belgeler ve indirilen haritalardır. 
  • Geçici dosyalar (Yalnızca Windows Phone 8). Bunlara önbelleğe alınmış dosyalar (Internet Explorer geçmişi ve SkyDrive'a yüklenmiş fotoğraf ve videolar gibi), ayrıca fotoğrafların ve çevrimiçi fotoğraf albümlerinin küçük resimleri dahildir.
  • Telefonunuzun tanımadığı dosya türleri. Bunlar Windows Phone'un yürütmediği veya görüntülemediği dosya türleridir; örneğin, .ogv video dosyası. Bilgisayarınızdan telefonunuza bazı tanınmayan dosyalar kopyaladıysanız telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayarak bunları silebilir veya taşıyabilirsiniz.

[next]Yukarıda belirttiğiniz dosyalardan telefonda gördüklerimin tamamını sildim. "Diğer"in boyutu niye hala bu kadar büyük?

"Diğer" kategorisine alınan birçok dosya çok fazla yer kaplamaz, ancak şu senaryolar "diğer" depolama alanınıza katkıda bulunabilir:

Nokia kamera uygulaması fotoğrafları. Nokia Pro Cam ve Nokia Smart Cam uygulamalarında telefonunuzun Film Rulosu'nda gördüğünüz fotoğrafa ek olarak birçok dosya vardır ve bunlar "diğer" olarak kabul edilir. Bunlara Lumia 1020 ile çekilen yüksek çözünürlüklü fotoğraflar dahildir. Fotoğraflar Hub'ından bunları telefonunuzdan silebilirsiniz veya telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayarak silebilir veya telefonunuzdan taşıyabilirsiniz. Hızlı çekim modu kullanılarak oluşturulan fotoğraf serilerine ait veriler de "diğer" kategorisine alınır.

Sıkıştırılmış dosyalar. Telefonunuzda bir .zip dosyasını açtığınızda, dosyanın içindeki tüm dosyalar indirilir ve "diğer" depolama alanına kaydedilir.

MMS mesajları. Windows Phone 8: Güncelleme 1'den başlayarak, bir MMS mesajını önce mesajı düzenlemeden bir alıcıya iletirseniz, medya dosyaları üç aydan fazla bir süre telefonda depolanır ve "Diğer" kategorisinde sayılır. (Bundan sonra, telefon bu dosyaları otomatik olarak siler.)

Yanlış kategorilendirilmiş uygulama verileri. Güncelleme 3'ten önce, yüklenen uygulamalarla ilişkili veriler, "uygulamalar" yerine yanlışlıkla "diğer" kategorisine kaydediliyordu. Bir uygulamayı sildiğinizde, uygulamada saklanan veriler otomatik olarak silinir.

"Diğer" depolama alanını elle silebilir miyim?

Yukarıda bahsedilip telefonunuzda görebileceğiniz tüm dosyaları zaten sildiyseniz "diğer" depolama alanı dosyalarını silmek için birkaç yol daha vardır.

Telefonunuz her gün otomatik olarak küçük bir miktar geçici dosyayı ("diğer" kategorisinde bulunurlar) temizler. Telefonunuzda toplam depolama alanının yaklaşık %6'sından veya 250 MB'den (hangisi önce gelirse) az yer kalmışsa, bu durum geçici dosyaların ortadan kaldırılması için "sert" bir temizleme işlemi başlatır.

Windows Phone 8: Güncelleme 3 veya sonrasını kullanıyorsanız telefonunuzun depolama ayarlarında bu "sert" temizleme işlemini elle tetikleyebilirsiniz. Windows Phone 8.1'de, Uygulama Listesi'nde Akıllı Depolama > Telefon > Geçici Dosyalar öğesine gidin ve ardından Sil'e dokunun.

"Diğer" depolama alanını temizlemek için yukarıdaki seçeneklerin hepsini denemenize rağmen hala yeterli alan açamıyorsanız telefonunuzu sıfırlayarak mümkün olduğunca fazla alan açık ve yeni bir başlangıç yapın.

[next]"Diğer" neden hiçbir zaman sıfıra inmiyor?

Telefonunuz kişilerinizi telefona depolamak, Internet Explorer geçmişinizi anımsamak, sosyal ağ haber akışlarını indirmek gibi normal işlemler sırasında geçici dosyalar oluşturur (ve daha sonra siler). Dolayısıyla, "diğer" depolama alanının en azından küçük bir miktarı her zaman kullanımdaki dosyaları içerir.

Telefonunuzun çalıştırabileceği "sert" temizleme işlemi (yukarıda bahsedilmiştir) kullanılmayan dosyaları "diğer" kategorisinden silebilir, ancak telefonunuzdaki uygulamalar tarafından kullanılan dosyaları veya önceki Windows Phone sürümlerindeki depolama sorunlarıyla ilgili daha büyük dosyaları (yukarıda bahsedilmiştir) silemez.

OneDrive Otomatik karşıya yükleme hizmetinin "diğer" depolama alanımı doldurduğunu duydum. Otomatik yüklemeyi açmak güvenli midir?

Windows Phone 8: Güncelleme 3 veya sonrasını kullanıyorsanız, evet, güvenlidir. Güncelleme 3 veya sonrasını kullanmıyorsanız, o zaman bu telefonunuzda ne kadar depolama alanı olduğuna bağlıdır.

Depolama alanı daha az olan telefonlarda (4 GB depolama alanı olanlar gibi), Fotoğraflar + Kamera ayarlarında OneDrive'a (önceki adıyla SkyDrive) Otomatik Yükle özelliğini kapatmanızı önerilir.

Depolama alanı daha yüksek olan telefonlarda, Windows Phone 8: Güncelleme 2'ye sahipseniz, Otomatik Yükle özelliğini kullanmanızda bir sakınca yoktur. Çekilen her 20 fotoğraf hala 1 MB depolama alanı kaplar, ancak bu miktar nispeten küçüktür ve çoğu kullanıcı için büyük bir sorun teşkil etmez.

[next]Telefonumda en son güncelleme yüklü mü?

Telefonunuzda Windows Phone yazılımlarının hangi sürümüne sahip olduğunuzdan emin değilseniz, nasıl kontrol edebileceğinizi öğrenmek için Hangi Windows Phone sürümüne sahibim? bölümüne bakın. Telefonunuzu nasıl güncelleyeceğinizi öğrenmek için bkz. Telefon yazılımımı nasıl güncellerim?

Telefonumu güncellemek istiyorum ama telefonumda yeterince yer yok. Bunu nasıl düzeltirim?

Telefonunuzu güncellemek üzere nasıl yer boşaltabileceğinizi öğrenmek için bkz. Telefonumu güncellemek için depolama alanı açma.

Elinizden gelen her şeyi yapmanıza rağmen "diğer" depolama alanınızın boyutu bir güncellemeyi indirip yüklemenize hala engel oluyorsa, "diğer" depolama alanından mümkün olduğunca fazla alan temizlemek için telefonunuzu sıfırlamanız gerekir.

Telefonu sıfırlar ve ardından telefon kurulumu sırasında bir yedeği geri yüklerseniz, aynı depolama alanı sorunlarıyla yeniden karşılaşabilir ve telefonunuzu yine güncelleyemeyebilirsiniz. Bu sorundan kaçınmak için şunları yapın:

  1. Sıfırladıktan sonra, telefon kurulum sürecinde sahip olduğunuz Microsoft hesabı ile oturum açmayın. (Daha sonra bununla oturum açabilirsiniz.)
  2. Kurulum tamamlandıktan sonra telefonunuzu güncelleyin.
  3. Güncelleme tamamlandıktan sonra bir yedeklemeyi yine de geri yüklemek istiyorsanız telefonunuzu yeniden sıfırlayın.
  4. Bu ikinci sıfırlamadan sonra telefon kurulumu sırasında gerçek Microsoft hesabınızla oturum açın ve yedeği normal bir şekilde geri yükleyin.

Telefonumu sıfırlarsam "diğer" depolama alanı temizlenir mi?

Evet, telefonunuzu sıfırlamak, "diğer" depolama alanını tamamen temizler. Telefonunuzu sıfırladıktan sonra normal kullanmaya (ayarları geri yükleme, uygulama yükleme ve diğerleri) devam etmeniz sonucunda "diğer" kategorisinde yer alacak geçici dosyaların oluşturulacağını unutmayın. Daha fazla bilgi edinmek için yukarıdaki "Diğer" neden hiçbir zaman sıfıra inmiyor? bölümüne bakın.

Ayrıca telefonunuzu sıfırlar, ardından telefon kurulumu sırasında bir yedeği geri yüklerseniz ve Windows Phone 8: Güncelleme 2 ya da daha yenisini kullanmıyorsanız, aynı depolama alanı sorunlarıyla yeniden karşılaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi için yukarıdaki Telefonumu güncellemek istiyorum ama telefonumda yeterince yer yok... bölümüne bakın.

Yazının hazırlanmasında (Başta windowsphone.com olmak üzere) büyük oranda Microsoft kaynaklarından yararlanılmıştır

Okumaya devam...

Hepsi 3210660616096084123

Yorumlar

Arşiv

Twitter

Facebook

item