npdwpb

Windows Phone 8.1: Pilinizin Uzun Ömürlü Olmasını Sağlama


Akıllı telefonların en büyük sorunu piller maalesef. Teknoloji alıp başını gitmişken pil teknolojisi henüz buna ayak uydurabilmiş değil. Bu yüzden de pil ömrünü uzatmak kulanıcılar için hayati önem taşıyor. Bu yazıda pil ömrünüzü uzatmak için yapabileceklerinizi detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım...


I- Pilin yıpranma sürecini yavaşlatmak


İlk olarak pilinizin yıpranma sürecini nasıl yavşlatabileceğinizi anlatmak istiyorum.Daha önce Notebook'larda pilinizi nasıl kullanmanız gerektiği ile ilgili bir yazı yazmıştım. Ayrıntıya dalmak isteyenler bunu okuyabilirler: Notebook'larda Batarya Nasıl Kullanılmalı ?

Ancak vakti olmayanlar için kısa bir özet geçeyim;

  1. Pilinizi istediğiniz şekilde şarj edebilirsiniz;

    • Şarjın seviyesinin bitmesini beklemek zorunda değilsiniz.
    • Şarj olurken tamamen şarj olmasını beklemek zorunda değilsiniz.
    • Pilinizin ömrü ortalama 500 döngüdür. Yani her gün bir döngü kullanıyorsanız yaklaşık 1.5 yılın sonunda piliniz ömrünü tamamlayacaktır. Bunu önlemenin bir yolu yoktur.

  2. Pilinizi asla ve kat'a sonuna kadar bitirmeyin. Bu pile ciddi anlamda zarar verir. Mümkün olduğunca pil şarj seviyesinin %10'un altına düşmesine izin vermeyin.


[next]II- Pilin kullanım süresini uzatmak


Piliniz tam dolu iken telefonunuza ne kadar süre ile güç sağlayabiliyor?; 1 gün?, 2 gün?, Ancak sabahtan akşama kadar?

Bu soruların cevabı -piliniz sağlıklı olduğu sürece- ne kadar güç tükettiğinizle alakalıdır. İşlemciyi sonuna kadar kullanan bir oyunu en yüksek ses ve ekran parlaklığı ile oynuyorsanız pilinizin 2-3 saatte bitmesi çok olağandışı olmayacaktır. Aynı pilin gerekli ayarlamaları yaptığınızda 2-3 gün gitmesi de çok olağandışı olmayacaktır.

Ancak güç tasarrufunun yapılması, dolayısyla pil sürelerinin uzaması her zaman Windows Phone'unuzun bazı özelliklerinden fedakarlık yapmanız gerektiği anlamına gelir. Bu fedakarlıklar -kullanım profilinize bağlı olarak- sizi hiç etkilemeyebilir, ya da etkilemesine rağmen bazı zorunlu durumlarda uygulamak zorunda kalabilirsiniz.

Hedefi 12'den vurun!

Altta pil tüketimini direkt ilgilendiren ve pil ömrünü 2-3 katına çıkarabilecek 3+1 öneri bulacaksınız;

  • 3G'den uzak durun!


  • 2G ve 3G arasındaki bütün teknik farkları bir Google araması ile kolaylıkla bulabilirsiniz. Bizi ilgilendiren kısmı ise şu; 2G ile 3G arasında ses iletimi açısından hiçbir fark yoktur. 3G sadece yüksek hızlı internet bağlantısına ihtiyaç duyuyorsanız gereklidir. Normal şartlarda 3G, indirilen KB başına güç tüketimi konusunda 2G'ye göre daha az güç harcar. Ancak kazın ayağı pratikte öyle değil. Ülkemizin neredeyse tamamında 2G sinyali 3G sinyaline göre çok daha güçlüdür. Eğer telefonunuz 3G kullanacak şekilde ayarlandıysa mümkün olduunda 3G şebekesine bağlanmaya çalışır. Bu ise sinyal zayıf olduğu için telefonunuzun güç tüketimini 2 katına çıkarır. Bu yüzden;
     
    • Eğer Internet veri planınız yoksa, Interneti sadece Wi-Fi üzerinden kullanıyorsanız kaybedeceğiniz -görüntülü konuşma dışında- hiçbir şey yok. Telefonunuzu 2G kullanacak şekilde ayarlayın. Genelde bulunduğunuz lokasyonlardaki sinyal kalitelerine bağlı olarak ortalama pil ömrünüz 2 kata yakın artacaktır.
    • Internet veri planınınız var ama uygulamaların güncellemeleri dışında (Facebook, e-posta, hava durumu vs.) pek kullanmıyorsanız yine de kapatabilirsiniz. 2G'nin sağladığı 236 Kbps hızında veri bağlantısı çoğu durumda işinizi zaten görecektir. Daha hızlı bağlantıya ihtiyaç duyduğunuzda  2-3 dokunmayla 3G şebekesine geçebilirsiniz.

      Bunun için Uygulama Listesi'nde Ayarlar > Hücresel + SIM > SIM Ayarları yolunu izleyin;


  • Konum servislerini kapatın.


  • Konum servisleri pek çok alanda telefonunuzun işlevselliğini arttırır. Ancak bu pili sömürdükleri gerçeğini değiştirmez. Sizin için çok gerekli değilse (Örneğin navigasyon uygulamasını kullanmıyorsanız) kapatın.

  • Göz Atma'yı kapatın.


  • Tamam telefon uykudayken saatin görünmesi, kapalı ekranda Facebook bildirimlerinizin belirmesi havalı birşey. Ama düşündüğünüzün çok üzerinde güç harcar. Her ne kadar telefon üreticileri AMOLED ekranlarda sadece çalışan piksellerin güç harcadığını ekranın geri kalanının güç tüketmediğini söylese de tamamen karanlık bir ortamda Göz Atma'nın açık olduğu bir ekrana bakarsanız nasıl tüm ekranın ışık yaydığını görebilirsiniz. Kapattığınızda da pil ömrünüzün nasıl 1/3 oranında arttığını göreceksiniz. Deneyin verim alırsanız kalıcı olarak uygularsınız...

  • Uçuş Modu'nu kullanın.


  • Burada anlatacaklarım aslında ilk madde ile alakalı. Örneğin, dağ başında bir yere kampa gittiniz ya da balığa. Bulunduğunuz yerde ise sinyal var ama ya çok az ya da gelip gidiyor. 2 gün kalacaksınız ve telefonunuzu şarj etme olanağınız yok. Ve telefonunuzu varsayılan ayarlarında bıraktınız. Geçmiş olsun! Çok büyük bir ihtimalle 3-4 saat içinde şarjınız tamamen bitecektir. Bunun sebebi ilk maddede anlattığım üzere sinyal zayıf olduğunda telefonun çok fazla güç tüketmesi. (3-4 gün şarjı giden bir telefonumun 3-4 saat içinde şarjının bitmesi durumunu ben kendim yaşadım) Bu yüzden bu tip sinyalin çok zayıf olduğu yerlerde telefonunuzu Uçuş Modu'na alın. Bu şekilde telefonun gereksiz yere sinyal ararken pili telef etmesinin önüne geçersiniz. Gerektiğinde geçici olarak açar ve cevapsız aramalarınıza geri dönebilir ya da mesaj gönderebilirsiniz. Bunun yanında gece yatarken -acil telefonlar alma ihtimaliniz yoksa- Uçuş Modu'nu kullanabilirsiniz.

[next]İnce Ayarlar

Altta pil ömrüne fayda sağlayan ama bu fayda -üstte verilen önerilere göre- minör seviyede kalan bazı öneriler bulacaksınız....

Windows Phone'unuzda pilin şarj döngüleri arasında daha uzun süre kullanılmasının en basit yolu Pil Tasarrufu'nun kullanılmasıdır.

Pil Tasarrufu ile gerekli olmayan tüm özellikleri kapatabilir ve yalnızca birkaç adımda pil tasarrufu yapabilirsiniz. Ya da arka plan kullanımını sınırlandırarak güç tasarrufu yapabilirsiniz; uygulamaların ne kadar pil harcadığını görebilir ve arka planda çalışıp çalışmayacaklarını belirleyebilirsiniz. Bu konu altında bunun nasıl yapılacağı anlatılacak ve pili korumanın diğer yollarına ilişkin ipuçları verilecektir.


Gerekli olmayan özellikleri kapatma

Pil tasarrufunda geniş kapsamlı bir yaklaşımı tercih ediyorsanız, çok gerekli olmayan ve arka planda pil tüketen özellikleri kapatmak için Pil Tasarrufu'nu kullanabilirsiniz. Bunu yaptığınızda, telefonunuz aşağıdakileri yapamaz:

  • E-posta veya takvim güncelleştirmelerini otomatik olarak alma – E-postalarınızı istediğiniz zaman kendiniz senkronize edebilirsiniz.
  • Bazı Live Tile'ları güncelleştirme – Bir Live Tile güncellemelerini almak için anında iletme bildirimlerini kullanıyorsa, Pil Tasarrufu modunda bu güncellemeleri almaz.

Pil Tasarrufu'nu açmak ve ayarlarını değiştirmek için

  1. Uygulama Listesi'nde Pil Tasarrufu öğesine dokunun. Ayarlar'da Pil Tasarrufu  seçeneğini açın.
  2. Pil Tasarrufu açıldıktan sonra, aşağıdakilerden birini yapabilirsiniz:

    • Pil düzeyi azaldığında Pil Tasarrufu'nun güçten tasarruf etmesini istiyorsanız Pil Düzeyi Azaldığında'ya dokunun.
    • Pil Tasarrufu'nun, güçten hemen tasarruf etmesini ve telefonunuzu bir sonraki şarj edişinizde normal pil kullanımına dönmesini istiyorsanız Tekrar Şarj Edilene Kadar'a dokunun.
    • Pil Tasarrufu'nun her zaman güçten tasarruf etmesini istiyorsanız Her Zaman (İşlevselliği Sınırlandırır) seçeneğine dokunun. Bu seçeneği kullanmadan önce bir kez daha düşünün; telefonunuz, arka plan işlevlerinin çoğunu engelleyecektir.

[next]Arka plan kullanımını sınırlama

Bazı uygulamalar, onları kullanmadığınız sırada bile pili tüketebilir; buna arka plan kullanımı denir. Pil Tasarrufu, telefonunuzun pil kullanımını uygulama temelinde denetlemenize olanak tanır.

  • Uygulamaların arka planda çalışmasına izin vermek için

  1. Uygulama Listesi'nde Pil Tasarrufu öğesine dokunun. Kullanım öğesine çekerek uygulamalarınızın listesini ve bunların pil tüketimini görebilirsiniz.
  2. Bir uygulamaya dokunun ve Uygulamanın arka planda çalışmasına izin ver  seçeneğini açın.

  • Bu seçenek bazı uygulamalarda gösterilmez.
  • Pil Tasarrufu açıkken bile uygulamaların arka planda çalışmasına izin vermek istiyorsanız, Pil Tasarrufu açıkken bile bu uygulamanın arka planda çalışmasına izin ver onay kutusuna dokunun.

[next]Pil tasarrufu ipuçları

İşte telefonunuzda pil tasarrufu yapmanın birkaç yolu daha.

  • Ekran


  • Ekranın kendiliğinden kapanması için geçmesi gereken süreyi azaltın. Ekranınız zaman aşımına uğramadan ve telefonunuz kilitlenmeden önce geçmesi gereken süreyi kısaltın.
  • Parlaklık ayarını azaltın. Uygulama Listesi'nde Ayarlar > Parlaklık seçeneklerine dokunun, Otomatik Olarak Ayarla'yı kapatıp kullanmak istediğiniz Düzey'i seçin.
  • Koyu renk bir arka plan teması kullanın. Uygulama Listesi'nde, Ayarlar > Tema > Arka Plan'a dokunun ve ardından Koyu'ya dokunun.
  • Aramalar sırasında ekranı kapatın. Telefon hoparlörünü veya bir Bluetooth cihazını kullanıyorsanız, ekranı kapatmak için Açma/Kapatma  düğmesine basın.
  • Resim çektikten sonra vizörü kapatın. Kamera vizöründen çıkmak için Geri  düğmesine veya telefonunuzu uyku moduna almak için Açma/Kapatma  düğmesine basın.

Senkronizasyon


  • E-postaları daha seyrek senkronize edin. Uygulama Listesi'nde Ayarlar'a dokunun ve sonra da E-posta + Hesaplar'a dokunun. Senkronizasyon ayarlarını değiştirmek istediğiniz hesaba dokunun, Yeni İçeriği İndirme Sıklığı'na dokunun, daha uzun bir aralık seçin ve ardından Tamam'a  dokunun.
  • Hangi kişilerin telefonunuza senkronize edileceğini seçin. İstemediğiniz sürece, e-posta ve sosyal medya kişilerini senkronize etmeniz gerekmez.
  • Başlangıç ekranına sabitlediklerinizi sınırlayın. Hızla erişebilmeniz için kişiler, uygulamalar, şarkılar ve diğerleri gibi sık kullandığınız öğelerin Başlangıç Ekranı'na sabitlenmesi harikadır. Yalnız unutmayın, Başlangıç ekranında ne kadar çok Live Tile bulundurursanız, o kadar çok pil kullanırsınız.
  • Yalnızca saklamak istediğiniz resimleri karşıya yükleyin. Bu, güçten tasarruf etmenizi sağlar ve resimleri daha sonra OneDrive'da sıralamak istediğinizde size zaman kazandırır. Daha fazla bilgi için bkz. Fotoğraf ve video çekme, düzenleme ve paylaşma.
  • Sosyal medyayı daha seyrek kontrol edin. Kişiler Hub'ı ve Fotoğraflar Hub'ında Yeni bölümünü her ziyaret edişinizde, telefonunuz eşitleme ve güncelleme yapmak için fazladan güç harcar.

Genel


  • Pil ömrünün kısaldığını fark ederseniz telefonu yeniden başlatın. Bu, pil ömrünü kısaltabilen sorunları bazen düzeltebilir.
  • Kulaklık kullanın. Müzik dinliyor veya bir Bluetooth cihazı kullanıyorsanız, kulaklık kullanmayı deneyin.
  • Kullanmadığınız Bluetooth bağlantılarını kapatın. Bluetooth aksesuarı kullanmıyorsanız Bluetooth'u kapatabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bkz. Telefonumu bir Bluetooth aksesuarıyla senkronize etme.

[next]Uyarı

Telefon açıkken pili çıkarmayın veya değiştirmeyin. Yedek piliniz varsa, telefonunuzu kapatın ve ardından telefonunuzdaki pili yedeği ile değiştirin. Böylece, verilerinizin uygun şekilde kaydedildiğinden emin olabilirsiniz. Telefonunuzu kapatmak için Açma/Kapatma  düğmesini üç saniye basılı tutun ve ardından aşağıya doğru çekin. Güle güle iletisi görünür ve sonra ekran kararır.


©
© Yazının hazırlanmasında (Başta windowsphone.com olmak üzere) büyük oranda Microsoft kaynaklarından yararlanılmıştır

Okumaya devam...

Vitrin 6995293045507488279

Yorumlar

Arşiv

Twitter

Facebook

item