npdwpb

Windows Phone 8.1: Akıllı Veri (Data Sense) ile Veri Yönetimi

Sınırsız mobil İnternet tarifeleri pek kullanılmadığı için telefonunuzun ne kadar hücresel veri kullandığını anlamak her zamankinden daha önemlidir. Akıllı Veri (Data Sense) özelliği de burada devreye girer.

Akıllı Veri, Windows Phone'unuzdaki veri kullanımının ayrıntılı bir dökümünü gösterir ve mobil İnternet tarifenizin sınırınıza yaklaştığınızı göstererek beklenmeyen ücretlendirmelerle karşı karşıya kalmamanıza yardımcı olur. Ayrıca siz bir Wi-Fi ağına bağlanana kadar yoğun şekilde veri aktarımı yapan görevleri erteler.


Hücresel ve Wi-Fi veri kullanımınız hakkında bir bakışta bilgi almak için Akıllı Veri uygulamasını Başlangıç ekranına sabitleyebilirsiniz. Uygulama listesinde Akıllı Veri'ye simgesi dokunup bekleyin, ardından Başlangıç Ekranına Sabitle'ye dokunun.

Veri kullanımınızı izleme

Bazı mobil operatörler tarife bilgilerinizi kullanarak Akıllı Veri'yi otomatik olarak yapılandırabilir. Yapılandırmazlarsa, Akıllı Veri'nin telefonunuzun her fatura döneminde ne kadar hücresel veri kullandığını izlemeye başlayabilmesi için bu bilgileri elle girmeniz gerekir.

Akıllı Veri'yi ayarlamak için


  1. Uygulama Listesi'nde Akıllı Veri öğesine ve ardından Sınır Ayarla'ya dokunun.
  2. Sınır Türü altında aşağıdakilerden birine dokunun:

    • Önceden belirlenmiş bir veri miktarınız varsa ve verinin süresi belirli bir tarihte bitecekse Bir kerelik'i tıklatın.
    • Fazla kullanım için ücret uygulanmadan önce her ay kullanabileceğiniz sınırlı veri miktarınız varsa Aylık'a dokunun.
    • Sınırsız veriye sahipseniz ancak yine de kullanımı izlemek istiyorsanız Sınırsız'a dokunun.

  3. Bir kerelik'i veya Aylık'ı seçerseniz mobil İnternet tarifenize uyan değerleri ve tarihleri girmek için kullanılabilir listelere dokunun.
  4. Tamam'a  dokunun.


[next]Akıllı Veri ile verileri koruma

Akıllı Veri hücresel veriyi korumanıza yardımcı olacak iki yol sunar:

  1. Telefonunuzun arka planda kullandığı veri miktarını sınırlama. Birçok uygulama ve telefondaki birçok özellik, kolaylık için arka planda otomatik olarak bilgi gönderip alacak şekilde tasarlanmıştır (örneğin, sürekli yeni iletileri denetleyen bir e-posta uygulaması düşünün). Akıllı Veri ile bu tür etkinliklerin ne zaman sınırlanacağını seçebilirsiniz.
  2. Web'de gezinirken veri kullanımını azaltma. Akıllı Veri, gezinme sırasında genel veri kullanımını azaltmak için web sayfalarını sıkıştırma ve bazı reklamları engelleme gibi işlemleri yaparak da size yardımcı olabilir.

Arka plan verilerini otomatik olarak kısıtlama


  1. Uygulama Listesi'nde Akıllı Veri'ye dokunun.
  2. Ayarlar öğesine dokunun, Arka Plan Verilerini Kısıtla  seçeneğini açın ve aşağıdakilerden birini yapın:

    • Sınırınıza yaklaştığınızda arka plan verilerini kısıtlamak için Sınıra Yaklaştığımda seçeneğine dokunun.
    • Arka plan verilerini her zaman kısıtlamak için Her Zaman seçeneğine dokunun.

  3. Dolaşımda olduğunuzda arka plan verilerini kısıtlamak için Dolaşımda olduğumda arka plan verilerini kısıtla  seçeneğini açın.


  • Arka plan verilerini kısıtlama, Internet protokolü üzerinden ses (VoIP) bildirimleri, e-posta eşitleme, arka plan yüklemeleri ve indirmeleri ve Canlı Kutucuk güncellemeleri gibi işlemlerin otomatik gerçekleşmesini önler.
  • Her Zaman'ı seçmek, Canlı Kutucuk'larınızın güncellenmediği ve yeni iletileri almak için e-postanızı elle eşitlemeniz gerektiği anlamına gelir (Wi-Fi'a bağlı değilseniz). Çoğu durumda Sınırıma Yaklaştığımda seçeneğini kullanmak daha iyi bir seçimdir.


Web'de gezinirken veri kullanımını azaltmak için

  1. Uygulama Listesi'nde Akıllı Veri'ye dokunun.
  2. Ayarlar öğesine dokunun.
  3. Tarayıcı Veri Tasarrufu altında aşağıdakilerden birini yapın:

    • Akıllı Veri'nin web sayfalarına hiçbir veri tasarrufu önlemi uygulamasını istemiyorsanız Kapalı'ya dokunun.
    • Akıllı Veri'nin ziyaret ettiğiniz web sayfalarındaki resimleri ve diğer öğeleri biraz sıkıştırarak veri tasarrufu yapması için Standart'a dokunun.
    • Akıllı Veri'nin resimleri sıkıştırarak, bazı reklamları engelleyerek ve web sayfasının yalnızca bir bölümünü indirerek daha fazla veri tasarrufu yapması için Yüksek'e dokunun.
    • Akıllı Veri'nin veri planı sınırına ne kadar yaklaştığınıza bağlı olarak en iyi veri tasarrufu ayarlarını seçmesi için Otomatik'e dokunun. Bu önerilen ayardır.

Tarayıcı Veri Tasarrufu seçeneğini belirlerseniz bazı cep telefonu operatörleri veri sınırınıza yansıtmadan belirli web sitelerine göz atmanızı sağlar ancak bu avantaj bazı ağlarda sınırlı olabilir. Diğer sitelere göz atarken Akıllı Veri çoğunlukla veri tasarrufu yapmanızı sağlar. (Tüm cep telefonu operatörleri Akıllı Veri hizmeti sunmaz.)

İlgili konu



©
© Yazının hazırlanmasında (Başta windowsphone.com olmak üzere) büyük oranda Microsoft kaynaklarından yararlanılmıştır

Okumaya devam...

Hepsi 4153812843744975613

Yorumlar

Arşiv

Twitter

Facebook

item