npdwpb

Windows Phone 8.1: Konuşma'yı Kullanma

Windows Phone cihazınızın iyi bir dinleyici olduğunu biliyor muydunuz? Konuşma özelliğiyle, yalnızca sesinizi kullanarak arama yapma, kısa mesaj gönderme, not alma, uygulamaları açma, çevrimiçi ortamda bir öğeyi arama gibi daha birçok işlem yapabilirsiniz.


Konuşma özelliği şu anda sadece sınırlı dil ve bölgede kullanılabiliyor. (Çin, Fransa, Almanya, Hong Kong Çin ÖİB, İtalya, İspanya, Tayvan, Birleşik Krallık, ABD) Türkçe'de bu diller arasında henüz yok. Ancak Dil ve Bölge seçiminiz Türkiye/Türkçe olsa bile Konuşma özelliğini İngilizce olarak kullanabilirsiniz

Konuşma'yı kullanmak için

  1. Konuşma'yı başlatmak için telefonunuzdaki Ara  düğmesini basılı tutun. Nasıl kullanılacağına ilişkin bazı örneklerin görüntülenmesi için, Konuşma etkin durumdayken istediğiniz zaman "Yardım" diyebilirsiniz.

  2. Konuşma'yı ilk kez başlattığınızda, konuşma tanıma servisini etkinleştirmek isteyip istemediğiniz sorulur. Kabul ederseniz, son görüştüğünüz kişi adları da dahil olmak üzere söylediğiniz sözcükler ve ilgili bilgiler, servisin sağlanması ve geliştirilmesi için Microsoft'a gönderilir. Ayarlar > Konuşma'ya giderek ve Konuşma Tanıma Servisi'ni Etkinleştir onay kutusunu temizleyerek bu özelliği istediğiniz zaman kapatabilirsiniz.

  3. Sesinizle yapabileceklerinizden bazıları şunlardır:

  4. İşlemSöylenecek söz
    Kişi arama
    "Ara: kişi adı"
    (burada kişi adı, kişi listenizdeki kişilerden birinin adıdır)
    Örnek: "Ara: Ebru Ersan"
    Kişi kartınızda kişinin yalnızca bir telefon numarası varsa ve onunla kısa süre önce bağlantı kurduysanız, arama başlatılır. Kişi için birden çok telefon numarası varsa, aramak istediğiniz numarayı belirleyeceğiniz bir seçenek görürsünüz.
    Herhangi bir numarayı arama
    "Ara: telefon numarası"
    (burada telefon numarası, bir kişiye atanmış veya atanmamış herhangi bir telefon numarasıdır)
    Örnek: "Ara: 01234567899"
    En son numarayı yeniden arama
    "Yeniden ara"
    Kısa mesaj gönderme
    "Kısa mesaj gönder: kişi adı"
    (burada kişi adı, kişi listenizdeki kişilerden birinin adıdır)
    Örnek: "Kısa mesaj gönder: Ebru Ersan"
    Bu işlem ilgili kişiye kısa mesaj göndermeyi başlatır, sonra da mesajınızı söyleyebilirsiniz. Konuşmanız bittiğinde mesajı göndermek için "Gönder", mesajınıza daha fazla bilgi eklemek için "Ekle", mesajınızı yeniden söylemek için "Tekrar dene" veya mesajı atmak için "İptal et" diyebilirsiniz.
    Not alma
    "Not al: not almak istediğiniz şey"
    (burada not almak istediğiniz şey, notunuza eklemek istediğiniz metindir)
    Örnek: "Not al: Eve gelirken ekmek al"
    Notunuz OneNote'ta kaydedilir ve açılır. Daha sonra, notunuzdaki metni görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz ya da Sesli Not'a Sesli Not dokunarak çalınmasını sağlayabilirsiniz.
    Telesekreterinizi arama
    "Telesekreteri ara"
    Uygulama açma
    "Aç: uygulama" veya "Başlat: uygulama"
    (burada uygulama, telefonunuzdaki "Takvim", "Haritalar" veya "Müzik" gibi herhangi bir uygulamanın ya da Mağaza'dan indirdiğiniz uygulamaların adıdır)
    Örnek: "Aç: Takvim"
    Web'de arama
    "Bul: arama terimi" veya "Ara: arama terimi"
    (burada arama terimi, aradığınız şeydir)
    Örnek: "Bul: pizza"
    Bing, söylediğiniz şeye göre arama sonuçlarını gösterir; örneğin bu, yakındaki pizza restoranlarını gösteren bir harita olabilir.

    • Telefon kilitliyken Konuşma özelliğini kullanmak için Ayarlar > Konuşma öğesine gidin ve Kilitliyken Konuşmaya İzin Ver onay kutusunu işaretleyin
    • Bir Konuşma komutunu iptal etmek isterseniz telefonunuzdaki Geri düğmesine basın veya herhangi bir dinleme ekranında "İptal" deyin.
    • Bazı uygulamalar sesli komutları destekler. Telefonunuzda sesli komutları destekleyen uygulamalar olup olmadığını görmek için, Ara düğmesini basılı tutarak Konuşma'yı başlatın ve "Yardım" deyin; varsayılan ses komutlarının altında desteklenen uygulamaların listesini görürsünüz.

  5. Konuşmayı tamamladıktan sonra, Git'e dokunun veya birkaç saniye bekleyin.

E-posta iletisini dikte etme

E-posta oluştururken, e-posta iletisini yazmak yerine dikte edebilirsiniz.

  1. Uygulama Listesi'nde e-posta hesabınızın adına dokunun.
  2. Yeni'ye  dokunun ve Kime satırına alıcı adını girin.
  3. Konu'ya dokunun, Konuş'a  dokunun ve sonra konuyu söyleyin.
  4. İletinin gövdesine dokunun, Konuş'a  dokunun, sonra da iletiye eklemek istediklerinizi söyleyin.
  5. Gönder'e  dokunun.

Görüşme sırasında Konuşma'yı kullanma

Ayrıca, belirli sesli komutları kullanmak için görüşmede olduğunuz sırada Konuşma'yı açabilirsiniz.
  • Konuşma'yı başlatmak için telefonunuzdaki Ara  düğmesini basılı tutun ve aşağıdakilerden birini söyleyin:

    • Telesekreteri veya interaktif ses yanıtı menü sistemini kullanmak üzere sayısal tuş takımındaki bir numaraya basmak için, "Bas: Numara" (Numara, 0 ila 9 arasındaki bir sayı olduğunda).
    • Devam eden aramayı beklemeye alıp başka bir kişiyi aramak için, "Ara: Ad" (ad, kişi listenizdeki bir kişinin adı olduğunda).


Telefon görüşmesi yapmak için sesinizi kullanma özelliği Bluetooth kulaklık aracılığıyla da çalışır.

Açabileceğiniz diğer Konuşma komutları

Telefonunuzun ayarlarında, gelen aramalara ve kısa mesajlara yönelik arayan kimliğini duyurma da dahil olmak üzere ek Konuşma komutları ve işlevlerini açabilirsiniz. Hatta telefonunuza aldığınız kısa mesajı okumasını söyleyebilir, sonra da dikte edip yanıt gönderebilirsiniz.

  1. Erişilebilirlik için Konuşma'yı açın, Ayarlar > Erişim kolaylığı'na dokunun ve ardından Telefon erişilebilirliği için konuşma'yı açın. Bu, aşağıdakileri etkinleştirir:

    • Telefon görüşmeleri için arayan kimliğini duyurma. Bir arama aldığınızda, telefonunuz arayanın adını veya numarasını duyurur.
    • Hızlı arama. Bir hızlı arama numarası atamak için, Ara'yı basılı tutun, "Hızlı aramayı kaydet" deyin ve yönergeleri izleyin. Birkaç hızlı arama numarası atadıktan sonra, bunları aramak için "Hızlı arama ara" sesli komutu kullanabilirsiniz. "Hızlı arama ara: Numara" (Numara, atanan hızlı arama numarası olduğunda).
    • Konuşma'yı kullanarak arama aktarmayı açma veya kapatma. "Arama aktarmayı aç" veya "Arama aktarmayı kapat" deyin.

  2. Telefonunuzun gelen kısa mesajları bildirmesini ve okumasını sağlamak için, Ayarlar > Konuşma'ya dokunun, Gelen kısa mesajları sesli oku açılan kutusunda duyuruları ne zaman dinlemek istediğinizi (hiçbir zaman, her zaman veya yalnızca Bluetooth ve/veya kablolu kulaklık setini kullanırken) seçin.
  3. Telefonunuz gelen bir kısa mesajı duyurduğunda "Oku" veya "Yoksay" diyebilirsiniz. Ardından, dikte edebilir ve yanıt gönderebilirsiniz.


Konuşma özelliği şu anda sadece sınırlı dil ve bölgede kullanılabiliyor. (Çin, Fransa, Almanya, Hong Kong Çin ÖİB, İtalya, İspanya, Tayvan, Birleşik Krallık, ABD) Türkçe'de bu diller arasında henüz yok. Ancak Dil ve Bölge seçiminiz Türkiye/Türkçe olsa bile Konuşma özelliğini İngilizce olarak kullanabilirsiniz

©
© Yazının hazırlanmasında (Başta windowsphone.com olmak üzere) büyük oranda Microsoft kaynaklarından yararlanılmıştır

Okumaya devam...

Mağaza ve Uygulamalar 763116465994875915

Yorumlar

Arşiv

Twitter

Facebook

item