npdwpb

Windows Phone 8.1: Şebeke ve SIM Ayarları

Hücresel + SIM ayarları, hücresel veri bağlantınız da dahil olmak üzere telefonunuzun şebeke ayarlarını denetlemenize olanak tanır. Bağlantınız istediğiniz gibi çalışıyorsa hiçbir değişiklik yapmanız gerekmez. Ancak şebeke bağlantısı sorunlarınız varsa, bir veya birden çok ayarı değiştirmek yararlı olabilir.

Hücresel + SIM ayarlarını açmak için, Uygulama Listesi'nde Ayarlar > Hücresel + SIM seçeneğine dokunun.

Gösterilen ayarlar cep telefonu operatörüne ve telefonun modeline göre değişir.

AyarYaptığı iş
Etkin şebeke
Telefonunuzun kullandığı şebekenin adını görüntüler.
Çift SIM kartlı bir telefonda bu ayara ulaşmak için, Şebeke + SIM ayarlarında SIM 1 Ayarları'na veya SIM 2 Ayarları'na dokunun.
Veri bağlantısı
Hücresel veri bağlantınızı açar ve kapatır. Bağlantınızı farklı nedenlerle kapatabilirsiniz. Örneğin, mobil İnternet tarifeniz sınırsız değilse veri kullanımınızı azaltmak veya pilinizin biraz daha uzun dayanmasını sağlamak için bunu yapabilirsiniz.
Bağlantınız kapatıldığında, telefon görüşmeleri yapmaya ve kısa mesaj gönderip almaya devam edebilirsiniz. Öte yandan, bir Wi-Fi ağına bağlı olmadığınız sürece web'e göz atma, çevrimiçi arama yapma, e-posta gönderme veya alma ya da uygulamalar için güncellenmiş bilgileri alma gibi işlemleri yapamazsınız. Hücresel veri bağlantınız kapalıyken, resim ya da diğer dosyaların ekli olduğu kısa mesajlar olan MMS mesajlarını gönderemez veya alamazsınız.
Sınırlı Wi-Fi bağlantısı için
Sınırlı bağlantı ile Wi-Fi ağına bağlandığında telefonunuzun Wi-Fi yerine hücresel veri bağlantısı kullanıp kullanmayacağını belirler; örneğin, telefonunuzun Wi-Fi ağına bağlanması ancak bu bağlantıyla İnternet'e bağlanamaması söz konusu olabilir.

  • Hücresel Veri Kullan. Wi-Fi bağlantısı sınırlıysa telefonunuz hücresel veri bağlantısını kullanır ve telefonunuzda İnternet bağlantısı gerektiren işlemleri yapmaya devam edebilirsiniz. Bu durumda mobil İnternet tarifeniz kullanılır ve ücret uygulanabilir.
  • Hücresel Veri Kullanma. Wi-Fi bağlantısı sınırlıysa hücresel veri bağlantınız kullanılmaz. Bu durumda, telefonunuzda İnternet'i kullanan işlemleri yapamazsınız.
Ses dolaşımı seçenekleri
Telefonunuz cep telefonu operatörünüzün ağının dışındayken arama yapıp yapamayacağınızı ve kısa mesaj gönderip gönderemeyeceğinizi belirler. Bu seçeneğin Dolaşımı Kapat olarak ayarlanması, bazı ses dolaşım ücretlerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bu şekilde ayarlandığında, telefonunuz bir dolaşım alanındayken arama yapamaz veya kısa mesaj gönderemezsiniz, ancak aramaları ve kısa mesajları alabilirsiniz. Telefon tarifenizde, ek ücretlerin nasıl ve ne zaman uygulanabileceği ile ilgili bilgiler olup olmadığını kontrol edin.
Dolaşıma izin verirseniz, cep telefonu operatörünüzün ağı dışında arama yapabilir ve kısa mesaj gönderebilirsiniz. Telefon tarifenize bağlı olarak, bu aramalar ve kısa mesajlar için daha fazla ücret ödeyebilirsiniz. Hangi türde dolaşıma izin vermek istediğinizi (Yerel veya Yerel+Uluslararası dolaşım) seçebilirsiniz.
Veri bağlantısı için SIM
Hücresel veri bağlantınızda hangi SIM'in kullanılacağını belirler. Veri maliyetlerinizi denetlemenize yardımcı olması için hücresel verilerde hangi SIM'i kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz. Örneğin, bir SIM yerine veri ücretleri daha düşük olduğu için diğer SIM'i seçebilirsiniz.
Bu ayar yalnızca Windows Phone 8.1 çalıştıran çift SIM kartlı Windows Phone'larda gösterilir.
Veri dolaşım seçenekleri
Telefon cep telefonu operatörünüzün şebekesi dışında olduğunda veri bağlantısının açık kalıp kalmayacağını belirler. Bu seçeneğin Dolaşımı Kapat olarak ayarlanması veri dolaşım ücretlerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Dolaşıma izin verirseniz, telefonunuz bir dolaşım alanındayken hücresel verileri kullanabilirsiniz. Telefon planınıza bağlı olarak, dolaşımdayken kullandığınız veriler için daha fazla ücret ödeyebilirsiniz. Bazı cep telefonu operatörleri, hangi türde veri dolaşımına izin vermek istediğinizi (Yerel veya Yerel+Uluslararası) belirtmenize imkan verir.
3G bağlantısı
Telefonunuzun 3G veya 2G şebeke bağlantısı kullanıp kullanmayacağını belirler.
Açık  olarak ayarlarsanız, telefonunuz 3G bağlantısını (sağlandığında) kullanır. Kapalı  olarak ayarlandığında, telefonunuz daha yavaş bir şebeke bağlantısı olan ama pil gücünden biraz tasarruf etmenize de yardımcı olabilen 2G bağlantısını kullanır.
Bu ayar yalnızca Windows Phone 8.1 çalıştıran çift SIM kartlı Windows Phone'larda gösterilir.
Arka plan verilerini kısıtlama
Bazı durumlarda, örneğin dolaşımda olduğunuzda kullanılan arka plan verilerinin miktarını azaltır. Birçok uygulama ve özellik, sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan düzenli aralıklarla güncellenir. Örneğin, posta uygulaması her beş dakikada bir posta sunucusunu denetleyip gelen kutunuzda yeni mesaj olup olmadığına bakabilir. Bu yolla kullanılan tüm veriler arka plan verileri olarak adlandırılır ve veri sınırınızı aşmamaya çalışıyorsanız bu veriler sorun yaratabilir.

  • Arka plan verilerini her zaman kısıtla. Telefonunuz, arka plan verilerinin kullanımını kısıtlar.
  • Dolaşımda olduğumda arka plan verilerini kısıtla. Telefonunuz dolaşım alanında olduğunda arka plan verilerinin kullanımını kısıtlar.
Bu ayarlardan herhangi birini açarsanız, telefonunuz arka plan görevlerini yerine getirmek için bir Wi-Fi bağlantısının kurulmasını bekler.

Notlar


  • Arka plan verilerinin kısıtlanması, İnternet protokolü üzerinden ses (VoIP) gelen arama bildirimleri, e-posta eşitlemesi, arka plan yüklemeleri ve indirmeleri, Live Tile güncellemeleri gibi bazı işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesini engelleyebilir. Arka plan verilerini kısıtlamayı seçerseniz, bu işlemleri elle yapmanız gerekir.
SIM adı
SIM kartınıza tanıyabileceğiniz kolay bir ad vermek için, bir ad yazın.
Çift SIM kartlı telefonlar için, bu işlem SIM'lerinizi birbirinden ayırmanıza yardımcı olur; böylelikle hücresel veri bağlantınızda ve aramalarda veya kısa mesajlarda hangi SIM kartını kullandığınızı bilirsiniz. SIM adları telefonunuzun farklı yerlerinde, örneğin Telefon Kutucuklarınızda, Mesaj Kutucuklarınızda, SIM kişileriniz için ve Şebeke + SIM ayarlarında gösterilir.
Bu ayara ulaşmak için, Şebeke + SIM ayarlarında SIM ayarları'na dokunun. Çift SIM kartlı telefonda, her SIM kartını adlandırmak için SIM 1 Ayarları'na ve SIM 2 Ayarları'na dokunun.
SIM Durumu
SIM'i açar ve kapatır. Açık  olduğunda, SIM kartı telefonunuzda arama yapmak, kısa mesaj gönderip almak ve seçtiyseniz hücresel veriler için kullanabilirsiniz. Kapalı  olduğunda, o SIM kartı kullanarak arama yapamaz, mesaj gönderip alamaz veya hücresel verileri alamazsınız. Öte yandan, bu ayarı kapatmak telefonunuzda beklenmedik ücretlerden kaçınmanıza ve maliyetleri denetlemenize yardımcı olabilir. Bağlanabileceğiniz bir Wi-Fi ağı varsa, veri bağlantınız için o ağı kullanabilirsiniz.
Bu ayara ulaşmak için, Şebeke + SIM ayarlarında SIM 1 Ayarları'na veya SIM 2 Ayarları'na dokunun.
Bu ayar yalnızca Windows Phone 8.1 çalıştıran çift SIM kartlı Windows Phone'larda gösterilir.
Mod Seçimi
Telefonunuzun hangi tür şebeke kullandığını belirler. Telefonunuzun bağlanabileceği şebeke türleri, telefon modelinize ve cep telefonu operatörünüze bağlıdır.
Bu ayara ulaşmak için, Şebeke + SIM ayarlarında SIM ayarları'na dokunun.
En Yüksek Bağlantı Hızı
Telefonunuzun kullanabileceği en yüksek bağlantı hızını belirler. En yüksek hızı seçerseniz, telefonunuz kullanılabildiği durumlarda o şebeke bağlantısını kullanır. Ancak alanınızda bu daha hızlı şebekenin sinyal gücü düşükse, bu şebekeyi aramak ve buna bağlı kalmak fazladan pil gücü harcayabilir.
Daha düşük bir bağlantı hızı seçtiğinizde, telefonunuz sinyali daha güçlü olabilecek daha yavaş bir hücresel şebekeye bağlanabilir. Ayrıca pil gücünden de tasarruf sağlayabilir.
Bu ayara ulaşmak için, Şebeke + SIM ayarlarında SIM ayarları'na dokunun.
Şebeke Türü
Ana şebekeniz kullanılabilir durumda olmadığında telefonunuzun bağlanmayı nasıl deneyeceğini belirler.

  • Otomatik. Varsayılan ayar. Telefonunuz en iyi hücresel şebekeye bağlanmayı dener. Ana şebekeniz kullanılabilir durumda değilse, telefonunuz kullanılabilir durumdaki başka bir şebekeye bağlanmayı dener.
  • Yalnızca ana şebeke. Telefonunuz yalnızca ana hücresel şebekenize bağlanır. Bu seçenek, ana şebekeniz kullanılabilir durumda olmadığında telefonunuzun dolaşım yapmasını engeller.
Bu ayara ulaşmak için, Şebeke + SIM ayarlarında SIM ayarları'na dokunun.
Şebeke Seçimi
Geçerli alanınızdaki kullanılabilir şebekelerin listesini görüntülemenizi ve birine bağlanmanızı sağlar. Varsayıla ayar Otomatik'tir.
Telefonunuzu açar ve seçilen şebekenin kullanılabilir olmadığını belirten bir mesaj görürseniz, burada başka bir şebeke seçebilirsiniz.
Bu ayara ulaşmak için, Şebeke + SIM ayarlarında SIM ayarları'na dokunun.
İnternet Erişim Noktası Adı Ekle
İnternet erişim noktası adı (APN), telefonunuzun İnternet'e bağlanmak için kullandığı adrestir. Varsayılan olarak, telefonunuzun ilk ayarları yapıldığında İnternet Erişim Noktası Adı otomatik olarak ayarlanır.
Hücresel veri bağlantınız çalışmıyorsa, konumunuz ve cep telefonu operatörünüz temelinde yeni bir İnternet Erişim Noktası Adı girmeyi deneyin. Telefonunuzda Wi-Fi ağına bağlanabiliyorsanız veya bilgisayarınızın yakınındaysanız, cep telefonu operatörünüzün İnternet Erişim Noktası Adı ayarlarını bulmak için çevrimiçi arama yapmayı deneyin.

Internet Erişim Noktası Adı eklemek için

APN kutusuna bir adres girmelisiniz. Diğer ayarlar isteğe bağlıdır ve cep telefonu operatörünüze göre değişir.
  1. Şebeke + SIM ayarlarında SIM ayarları > Internet Erişim Noktası Adı Ekle'ye dokunun.
    Çift SIM kartlı bir telefon kullanıyorsanız, hücresel veri bağlantınız için kullandığınız SIM kartına bağlı olarak Şebeke + SIM ayarlarında SIM 1 Ayarları'na veya SIM 2 Ayarları'na dokunun.
  2. Aşağıdakilerden en az birini yapın:
    • APN'ye dokunun ve kullanılacak APN'nin adresini yazın.
    • Kullanıcı Adı'na dokunun ve cep telefonu hesabınızın kullanıcı adını yazın.
    • Parola'ya dokunun ve cep telefonu hesabınızın parolasını yazın.
    • Kimlik Doğrulama Türü'ne dokunun ve cep telefonu hesabınız için kullanılan kimlik doğrulama yöntemine dokunun.
    • Ara Sunucu (URL) öğesine dokunun ve cep telefonu hesabınızın ara sunucusunun adresini yazın.
    • Ara Sunucu Bağlantı Noktası'na dokunun ve bağlantı noktası numarasını yazın.
    • IP Türü'ne dokunun ve kullanılacak IP adresinin türünü seçin.
  3. Kaydet     öğesine dokunun.
MMS Erişim Noktası Adı Ekle
MMS erişim noktası adı (APN), telefonunuzun MMS mesajlarını göndermek ve almak için kullandığı adrestir. MMS Erişim Noktası Adı da telefonunuzun ilk ayarları sırasında otomatik olarak ayarlanır.
MMS mesajları gönderip alamıyorsanız, konumuz ve cep telefonu operatörünüz temelinde yeni bir MMS Erişim Noktası Adı girmeyi deneyin. Telefonunuzda veya bilgisayarınızda, cep telefonu operatörünüzün MMS Erişim Noktası Adı ayarlarını bulmak için çevrimiçi arama yapın.

MMS Erişim Noktası Adı eklemek için

APN ve MMSC (URL) kutularına adres girmelisiniz. Diğer ayarlar isteğe bağlıdır ve cep telefonu operatörünüze göre değişir.
  1. Şebeke + SIM ayarlarında SIM ayarları > MMS Erişim Noktası Adı Ekle'ye dokunun.
    Çift SIM kartlı bir telefon kullanıyorsanız, hücresel veri bağlantınız için kullandığınız SIM kartına bağlı olarak Şebeke + SIM ayarlarında SIM 1 Ayarları'na veya SIM 2 Ayarları'na dokunun.
  2. Aşağıdakilerden en az birini yapın:
    • APN'ye dokunun ve kullanılacak MMS Erişim Noktası Adı'nın adresini yazın.
    • Kullanıcı Adı'na dokunun ve cep telefonu hesabınızın kullanıcı adını yazın.
    • Parola'ya dokunun ve cep telefonu hesabınızın parolasını yazın.
    • Kimlik Doğrulama Türü'ne dokunun ve cep telefonu hesabınız için kullanılan kimlik doğrulama yöntemine dokunun.
    • WAP Ağ Geçidi (URL) öğesine dokunun ve kullanılacak WAP ağ geçidinin adresini yazın.
    • WAP Ağ Geçidi Bağlantı Noktası'na dokunun ve WAP ağ geçidi bağlantı noktası numarasını yazın.
    • MMSC (URL) öğesine dokunun ve cep telefonu operatörünüzün MMS Merkezi (MMSC) adresini http:// ile başlayarak yazın.
    • MMSC Bağlantı Noktası'na dokunun ve MMSC bağlantı noktası numarasını yazın.
    • MMS Boyutu Üst Sınırı'na dokunun ve gönderebileceğiniz MMS mesajı için boyut üst sınırını (MB cinsinden) yazın.
    • IP Türü'ne dokunun ve kullanılacak IP adresinin türünü seçin.
  3. Kaydet     öğesine dokunun.

İlgili konular



©
© Yazının hazırlanmasında (Başta windowsphone.com olmak üzere) büyük oranda Microsoft kaynaklarından yararlanılmıştır

Okumaya devam...

Hepsi 6189806682143878972

Yorumlar

Arşiv

Twitter

Facebook

item