npdwpb

Windows Phone 8.1: Başlangıç Ekranı

Başlangıç ekranındaki
canlı kutucuklar gerçek
zamanlı bildirimleri
ve bilgileri gösterir
Windows Phone'da Başlangıç sizin ana üssünüzdür: Tüm önemli öğelerinizi tam olarak ihtiyaç duyduğunuz yerde tutabilir, bir veya iki dokunuşla bir görev gerçekleştirebilir ve yine geri dönmek için Başlat  düğmesine basabilirsiniz. Başlangıç ekranını bağlantılar, kişiler, haritalar ve uygulamalarla doldurabilir veya buraya yalnızca birkaç temel öğeyi koyabilirsiniz. Canlı kutucuklar (Live Tile) sayesinde bildirimleri ve güncellemeleri gerçek zamanlı olarak alırsınız ve böylelikle ilgili bilgileri doğrudan Başlangıç ekranında görmek için uygulamayı açmanız bile gerekmez. Bu, size ve ihtiyaçlarınıza uygun, benzersiz bir ekrandır.

Kestirmeden gidin

Telefonunuzu ilk aldığınızda, Başlangıç ekranında zaten bazı Kutucuklar vardır. Ama hangilerinin kalacağı tümüyle size bağlıdır; istediğiniz kutucuğu taşıyabilir, silebilir veya telefonunuzun farklı yerlerinden yeni kutucuklar ekleyebilirsiniz. Başlangıç ekranına sabitleyebileceğiniz öğelerden birkaçı:

  • Uygulamalar: Windows Phone Mağazası'ndan aldığınız uygulamalar ve oyunlar da dahil olmak üzere Uygulama Listesi'nde yer alan bir uygulamayı Başlangıç ekranına sabitleyebilirsiniz.
  • Kişiler: Başlangıç ekranına bir kişiyi sabitlediğinizde, kişinin profil resmi Kutucuğunda gösterilir ve burada o kişinin tüm güncellemelerini alabilirsiniz. Ayrıca bir Grup da sabitleyebilir ve içindeki herkesin güncellemelerini görebilirsiniz.
  • Albümler: Hızlı erişim için sürekli dinlediğiniz müzik albümlerinizi sabitleyebilirsiniz.
  • Haritalar: Haritalar'da bir yer bulduğunuzda, bu yeri Başlangıç ekranına sabitleyebilir ve yol tarifleri için başlangıç veya bitiş noktası olarak kullanabilirsiniz. Özellikle bir yere sürekli gidip geliyorsanız bu özellik oldukça yararlıdır.
  • Web siteleri: Kolay başlatma noktası için favori bir web sitesini Başlangıç ekranına sabitleyebilirsiniz.
  • Office dosyaları: Yapılacaklar listenizi, alışveriş bütçesi elektronik tablonuzu veya yarım kalmış yazılarınızı OneNote, Excel veya Word'den Başlangıç ekranına ekleyerek ön plana getirebilirsiniz.


Sabitlenebilecek diğer öğeler için bkz. Uygulamaları Başlangıç ekranına sabitleme.

Öğeleri taşıyın

Windows Phone 8.1 size başlangıçta oldukça düzgün yapılandırılmış Kutucuklar sunar, ama bunları olduğu gibi bırakmak zorunda değilsiniz: Kutucukları taşırken, aralarında boşluklar bırakabilir, bir satıra tek Kutucuk koyabilir veya kullanılabilir alanın tümünü doldurabilirsiniz.

Ayrıca, Kutucuk boyutlarını ayarlayarak birçok uygulamayı küçük bir alana sığdırabilir veya genişletilmiş canlı kutucukların (Live Tile) gösterişiyle eğlenebilirsiniz. Tüm Kutucuklar en küçük boyuta indirilebilir ve birçoğu Başlangıç ekranının genişliğini kaplayacak kadar büyütülebilir.


Kutucukları yeniden yerleştirme hakkında daha fazla bilgi edinmek için bkz. Başlangıç ekranında Kutucuğu taşıma veya ayırma.

Biraz renklendirin

Telefonunuz, Kutucuklarınız ve telefonun çeşitli yerlerine renk katacak vurgular için kullanılabilecek 20 renkle gönderilir (ve bazı cep telefonu operatörleri buna bir veya iki renk daha ekleyebilir).


Tema renginiz yalnızca Başlangıç ekranında ve Uygulama listenizde değil, bağlantılarda, Mesajlaşma'da ve diğer yerlerde de gösterilir.

Ayrıca siyah veya beyaz arka plan arasında da seçim yapabilirsiniz. Bazı telefonlarda koyu renk arka plan daha az pil kullanırken, açık renk de daha yüksek karşıtlık sağlar. Ayrıca arka planın koyu veya açık renk olması, bazı renklerin biraz farklı görünmesine neden olabilir; dolayısıyla arka planı değiştirirseniz farklı tema renklerini yeniden gözden geçirmeyi deneyin. (Optik yanılsama? Belki, ama hoşunuza giden birini bulmak için denemeler yapın.)

Renginizi seçmeyi öğrenmek için bkz. Başlangıç ekranımı ve tema rengimi kişiselleştirme.

Yazının hazırlanmasında (Başta windowsphone.com olmak üzere) büyük oranda Microsoft kaynaklarından yararlanılmıştır

Okumaya devam...

Temel Görevler ve Başlangıç 6412225115021054431

Yorumlar

Arşiv

Twitter

Facebook

item