npdwpb

Windows Phone 8.1: Fotoğraf ve Video Çekme, Düzenleme ve Paylaşma

Windows Phone 8.1, Microsoft Kamera uygulamasına bazı kullanışlı değişiklikler getirdi. Bunların en kullanışlılarından biri de, her resim çektiğinizde birden çok görüntü yakalayan seri çekim modudur. Seri çekim modu, çocuklar ve hayvanlar gibi hızlı hareket eden konuları fotoğraflamak ve grup fotoğraflarında tekrar çekimlerin sayısını azaltmak için müthiş bir özelliktir. Kamera uygulaması artık sık kullanılan ayarlara daha hızlı erişim için vizörü özelleştirmenize de olanak tanır.


Windows Phone'unuz başka bir varsayılan kamera uygulamasıyla (Örneğin Nokia Kamera) gelmiş olabilir. Bunu denetlemek veya değiştirmek için, Uygulama Listesi' de Ayarlar öğesine dokunun, Uygulamalar'a doğru çekin, Fotoğraflar + kamera'ya dokunun ve Varsayılan Kamera Uygulaması kutusundaki kamera adını arayın.

Fotoğraf veya video çekmek için

  1. Çoğunlukla telefonunuzun kenarında bulunan Kamera düğmesine basın.

    • Telefonunuzun fiziksel bir Kamera düğmesi yoksa, Uygulama Listesi'ne gidin, Kamera'ya dokunun ve sonra da ekrana dokunarak fotoğrafınızı çekin. 
    • Telefon kilitli veya uyku modunda mı? Yine de anı yakalayabilirsiniz; Kamera düğmesine basmanız yeterli olur.

  2. Aşağıdakilerden birini yapın:

    • Fotoğraf çekmek için, önce odaklamak üzere Kamera düğmesine yarıya kadar basın ve ardından da sonuna kadar basarak fotoğrafı çekin.
    • Video kaydetmek için, vizörde Video'ya  dokunun, ardından kaydı başlatmak veya durdurmak için Kamera düğmesine basın.

      Fotoğraf veya video otomatik olarak Fotoğraflar Hub'ındaki Film Rulosu albümüne kaydedilir.

    • Yakınlaştırmak veya uzaklaştırmak için, baş ve işaret parmağınızla vizörü genişletin veya sıkıştırın.
    • İleri düzey kamera ayarlarını (ISO veya Beyaz Dengesi gibi) değiştirmek için, Kamera uygulamasında Diğer  öğesine dokunun ve ardından Fotoğraf Ayarları'na veya Video Ayarları'na dokunun.
    • Sessiz bir yerde mi fotoğraf çekiyorsunuz? Deklanşör sesini kapatabilirsiniz. Uygulama Listesi' de Ayarlar > Zil sesleri + sesler öğesine dokunun ve ardından Kamera deklanşörü onay kutusunu temizleyerek deklanşör sesini kapatın.

  3. Fotoğraf veya videoyu çektikten sonra, görmek için üzerine veya aşağıya doğru çekin (telefonu nasıl tuttuğunuza bağlı olarak).

    • Doğrudan vizörle tümleştirilen Lenslerle, fotoğraflarınız daha da iyi (veya daha da tuhaf) hale gelebilir. Kamera uygulamasında Lensler'e   dokunun ve sonra da kullanmak istediğiniz Lens uygulamasına dokunun. Daha fazla uygulama almak için Diğer Lensleri Bul'a dokunun.
    • Bazı fotoğraflarınız sizin için çok mu özel? Bunları Favoriler'e ekleyin, sonra da telefonunuzu kişiselleştirmek için kullanın. Nasıl yapıldığını öğrenmek için bkz Telefonumu fotoğraflarımla kişiselleştirme.

  4. Fotoğrafın altında Seri Çekim ifadesini görürseniz, buna dokunun ve otomatik olarak silinmeden önce seri çekim fotoğraf dizisini gözden geçirip en iyi çekimleri kaydedin.

[next]

Fotoğraf çekerken seri çekim modunu kullanmak için

Seri çekim modu, hızlı hareket eden konuları yakalamanın ve grup fotoğrafları çekmenin harika bir yoludur. (Vizördeki Seri Çekim Modu , Tek Fotoğraf   veya Video  öğesine dokunarak kamera modları arasında geçiş yapabilirsiniz.) Hızlı çekim modunda fotoğraf çektiğinizde, telefonunuz hızla birbirini takip eden bir dizi çekim yapar. Bundan sonra, bu çekimlere göz atabilir ve en iyilerini Film Rulonuza kaydedebilirsiniz. Kaydetmediğiniz tüm fotoğraflar belirlenen süre sonunda otomatik olarak silinir (varsayılan süre gündür ancak bunu değiştirebilirsiniz). Saklamak veya silmek istediğiniz seri çekim fotoğraflarını seçmek için şu adımları izleyin:

  1. Uygulama Listesi'nde Fotoğraflar'a dokunun ve sonra da seri çekim modunda çekilen bir fotoğrafa dokunarak açın.
  2. Serideki tüm fotoğrafları görmek için Seri Çekim'e   dokunun.
  3. Fotoğraflar yüklendikten sonra, film şeridini sola veya sağa çekebilir ve saklamak istediğiniz fotoğrafları dokunarak seçebilirsiniz. Seçtiğiniz çekimlerin yanında onay işareti gösterilir. (Hiçbir seçim yapmasanız bile, varsayılan olarak her seri çekim dizisinden bir fotoğraf varsayılan olarak kaydedilir.)

  4. Seri çekim dizisindeki fotoğrafların tümünü hızla Film Rulonuza kaydetmek için Diğer   > Tümünü Seç'e dokunun.

  5. Seçilen fotoğrafları Film Rulonuza kaydetmek için Kaydet' dokunun. Serideki seçmediğiniz tüm fotoğraflar hemen silinir.

  6. Kaydedilmemiş hızlı çekim fotoğraflarını biraz daha uzun süre tutmak mı istiyorsunuz? Kamera uygulamasında Diğer   > Fotoğraf Ayarları'na dokunun ve Kaydedilmeyen seri fotoğrafları saklama süresi kutusuna dokunarak bunları ne kadar süreyle tutmak istediğinizi seçin.

Windows Phone 8.1 Seri çekim modu
hangi fotoğrafları tutacağınızı seçmenize imkan tanır

[next]

Vizör ayarlarını kullanmak ve değiştirmek için

Kusursuz bir fotoğraf kendine kendini çekmez; bu nedenle Windows Phone 8.1 kamera vizörünün üstünde önemli hızlı ayarlar gösterilir. Bir parmak dokunuşuyla flaş, çözünürlük, Film Rulosu ve daha birçok özelliğe anında erişilebilir. Aşağıdakileri yaparak vizörünüzde görünen ayarları değiştirebilirsiniz:

  1. Genellikle telefonunuzun kenarında bulunan Kamera düğmesine basın veya Uygulama Listesi'nde Kamera öğesine dokunun.
  2. Diğer   öğesine dokunun ve ardından Bu Ayarları Vizörde Göster altındaki herhangi bir yuvaya dokunun.
  3. Vizörünüzde o anda kullanılan ayarı değiştirmek için listeden bir ayara dokunun.


Kamera vizöründen her bir hızlı ayarınız için varsayılan eylemi seçebilirsiniz; Diğer   > Fotoğraf Ayarları ve Video Ayarları öğesine dokunun, seçeneklerin listesini görmek için bir ayara dokunun ve ardından bir seçeneğe dokunarak varsayılan olarak ayarlayın.

Fotoğrafı düzenlemek için

Fotoğraf çektikten sonra fotoğrafı döndürebilir, kırpabilir veya düzelt filtresini uygulayabilirsiniz. Düzelt, bazı en yaygın fotoğrafik düzeltmeleri (pozlama, renk sıcaklığı ve gölge/parlak nokta ayarlaması) her bir fotoğraf için ayarlayarak otomatik olarak uygular.

  1. Uygulama Listesi'nde Fotoğraflar'a dokunun.
  2. Düzenlemek istediğiniz fotoğrafı bulun ve açmak için dokunun.
  3. Düzen  öğesine dokunun ve aşağıdakilerden birini yapın:

    • Fotoğrafı döndürmek için, fotoğrafınız uygun tarafa gelene kadar Döndür'e  dokunun.
    • Fotoğrafı kırpmak için, Kırp'a   dokunun. Dikdörtgenin köşelerinden birine dokunun ve sürükleyin veya En Boy Oranı'na   dokunarak belirli bir oran seçin (örneğin, 16x9) ve ardından dikdörtgeni sürükleyin. Kırpmayı bitirdiğinizde, Tamam'  dokunun.
    • Fotoğrafınızın rengi düzgün görünmüyorsa, Düzelt'e   dokunmayı deneyin. Düzeltmeden sonraki halini beğenmezseniz, geri almak için Düzeltmeyi Geri Al'a   dokunmanız yeterli olur.

  4. Yaptığınız değişikliklerin tümünü kaydetmek için Kaydet'e  dokunun.

Fotoğraf veya video paylaşma

Harika bir fotoğraf veya video çektiniz, peki sonra? Elbette arkadaşlarınıza göstereceksiniz! Resminizi veya videonuzu birine kısa mesajla veya e-postayla gönderebileceğiniz gibi, yüklediğiniz uygulamalara bağlı olarak Facebook'ta, Twitter veya LinkedIn'de yayımlayabilirsiniz.

  1. Uygulama Listesi'nde Fotoğraflar'a dokunun.
  2. Paylaşmak istediğiniz fotoğraf veya videoya dokunun ve ardından Paylaş'a   dokunun.
  3. Kısa mesaj, e-posta veya sosyal ağ (örneğin, Facebook) gibi bir paylaşım seçeneği belirtin.


  • Fotoğrafı kilit ekranınızda kullanmak için, Daha Fazlası'na dokunun ve ardından Kilit Ekranı Olarak Ayarla'ya dokunun.
  • Ayrıca, güvenle saklamak için fotoğraf ve videolarınızı OneDrive'a da kaydedebilirsiniz.

©
© Yazının hazırlanmasında (Başta windowsphone.com olmak üzere) büyük oranda Microsoft kaynaklarından yararlanılmıştır

Okumaya devam...

Kamera - Fotoğraf 2173750430757419868

Twitter

Facebook

item